Remissvar på regeringens vapenutredning (SOU 2024:31)

Den (11/10) ska remissvar på regeringens vapenutredning (SOU 2024:31) vara inne. Jakt- och skytteförbunden, liksom några branschorganisationer är med på remisslistan men alla, oavsett om man är med på listan eller ej, kan lämna remissvar.

Som bekant lade utredaren, istället för att följa kommittédirektiven och lämna förslag om förbättringar och förenklingar för jägare, skyttar och samlare ,fram en rad förslag om att antingen behålla nuvarande ordning eller införa nya restriktioner.

Om exempelvis din skytteförening, jaktlag/-klubb eller du själv inte delar utredarens uppfattning och vill se något annat i stället går det bra att lämna remissvar (det är bra om man gör eftersom det är det bästa sättet att påverka förslaget).

Svaren lämnas per e-post till ju.remissvar@regeringskansliet.se och med kopia till

ju.L4@regeringskansliet.se. Ange diarienummer Ju2024/01121 och

remissinstansens namn i ämnesraden på e-postmeddelandet.

Svaret lämnas i två versioner: word och PDF, Remissinstansens namn ska anges i namnet på respektive dokument.

Lägg gärna upp ditt remissvar i tråden för att inspirera andra.

Det finns inga formkrav för ett remissvar med det är bra att ta upp de förslag som kommenteras. I den enklaste formen kan man avstyrka utredarens förslag, till förmån för de ändringar man vill se.

En skytteförening eller jaktlag skulle exempelvis kunna skriva att man:

Anser det viktigt att riksdagens tillkännagivanden om förenklingar och förbättringar för legala vapenägare genomförs – liksom att inga nya restriktioner införs - och att man därmed:

Avstyrker förslaget om jaktvapengarderob begränsad till 6+2 vapen, och ingen ökning av vapengarderoben för målskytte, till förmån för en ökning av jaktvapengarderoben till 12 vapen och en ökning av vapengarderoben för målskytte (och att denna skrivs in i lag).

Avstyrker förslaget om att inte dela upp vapenlagen i en del (”ex. lag om vapentillstånd”) som hanterar administrativa bestämmelser rörande sådant som licenser och förvaring av registrerade, legala vapen, och en annan (som lämpligen förs till brottsbalken) om kriminell hantering av illegala vapen, till förmån för att göra en sådan uppdelning.

Avstyrker förslaget om att endast acceptera det europeiska vapenpasset för skyttetävlingar, till förmån för att acceptera vapenpasset både för skyttetävlingar och jakt.

Avstyrker förslaget om att behålla de tidsbegränsade licenserna för enhandsvapen och helautomatiska vapen (eller införa en ordning där de behöver förnyas inom fem år), till förmån för att avskaffa de tidsbegränsade licenserna (dvs återgå till den ordning som gällde före 2000).

Avstyrker förslaget om att Polismyndigheten ska få ålägga enskilda särskilda förvaringsföreskrifter, till förmån till att privatpersoner även fortsättningsvis ska ha rätt att försvara sina vapen i godkända vapenskåp – och att förtydligande om detta tas in i lag.

Avstyrker utredarens förslag om att den som innehar ljuddämpare sex månader efter att vederbörande gjort sig av ett vapen till vilket ljuddämparen passar, gör sig skyldig till vapenbrott, till förmån för att tillståndsplikten för ljuddämpare avskaffas.

Avstyrker utredarens förslag att föreningsvapen endast ska få hanteras av den som har licens på motsvarande vapentyp, till förmån till att föreningsvapen även fortsättningsvis får hanteras av styrelsen eller av styrelsen utsedd funktionär förutsatt att dessa inte är olämpliga att hantera vapen, och att förtydligande om detta tas in i lag.

Avstyrker utredarens förlag om att vissa halvautomatiska gevär inte längre ska få användas vid jakt och att existerande licenser dras in, till förmån för att de jaktvapen som är tillåtna idag även ska vara tillåtna i framtiden.

Avstyrker utredarens förslag om att Polismyndigheten ska få neka licenser på vapen med hänvisning till utseende eller förekomst av licensfria delar eller tillbehör, till förmån för att endast licenspliktiga delar även fortsättningsvis ska bedömas vid licenshanteringen och att förtydligade därom tas in i lag.

Avstyrker utredarens förslag om att kravet på ”synnerliga skäl” för licens för enhandsvapen och helautomatiska vapen ska vara kvar, till förmån för att kraven för vapenlicens anges i lag.

Avstyrker utredarens förslag om att vapensamlingar ska kunna begränsas så att vissa vapentyper eller modeller inte får ingå, till förmån för att vapensamlingar ska kunna omfatta alla vapentyper och modeller som det går att få tillstånd för.

Avstyrker utredarens förslag att skytteföreningar inte ska få inneha föreningsvapen eller utfärda föreningsintyg för vissa vapentyper om vapnen inte används för skyttegren med ett nationellt reglemente hos ett auktoriserat förbund, till förmån för att skytteföreningar som tillhör auktoriserat förbund även fortsättningsvis ska få inneha föreningsvapen och utfärda föreningsintyg för vapen till de grenar föreningen utövar.

Avstyrker utredningens förslag om vad som utgör ”yrkesmässighet” för vapenhandlare, till förmån för att använda samma definition av yrkesmässighet som i annan lagstiftning, dvs krav på varaktighet och vinstsyfte.

Avstyrker utredarens förslag om att införa tillståndsplikt för vissa luftvapen, till förmån för att luftvapen som har en energi vid mynningen om mindre än 10 J även fortsättningsvis ska vara tillståndsfria, oavsett konstruktion, och att förtydligande om detta tas in i lag.

Frågan om magasintillstånd och implementering av EU:s vapendirektiv ingick inte i detta betänkande men i samma utredning. Det kan vara bra att tillägga att man:

Uppmanar regeringen att lägga förslag om att ändra regleringen av magasin från ”innehavsreglering” till ”användningsreglering” (vilket också löser de rättssäkerhets- och tillämpningsproblem som följer av den nuvarande regleringen). Därmed uppfylls även riksdagens tillkännagivande om implementering av EU:s vapendirektiv på miniminivå.

Via Erik Lakomaa

2 gillningar

Vill man inspireras (eller uppröras) av redan inkomna remissvar finns dessa att läsa här:

Själva utredningen är på långt över 1000 sidor och har delats upp i del 1:

och Del 2:

Tilläggsdirektivet som utredarna fick av sittande regering återfinns här:

För tilläggsdirektivet är det viktigt att inte bara läsa den första punktlistan på sid 1-2 utan även de delar längre ner då det är där flera viktiga punkter lyfts, som utredarna sedan valt att bortse från/vantolka.

Orkar man inte läsa så mycket så rekommenderar jag att bland annat börja med tabell 10.1 på sid 459 och efterföljande stycke. Tabellen är helt irrelevant då den inte alls tar hänsyn till fallen då man inte förnyar en licens utan istället skaffar ett annat vapen, dvs “byter upp sig” vilket ju är vanligt. Man tar inte heller hänsyn till att man kan, och ganska ofta gör, förnya licenserna långt innan de 5 åren gått (bla av ekonomiska skäl då det kostar lika mycket att förnya ett som fem vapen vid samma tillfälle). Denna tabell används sedan (helt felaktigt) till att göra bedömningen att “50-60 % förnyas”. Detta förändras sedan i texten längre fram till “cirka hälften” och återanvänds många gånger som argument (bla på sid 467 ”…hälften av tillstådnen inte förnyas…”). Man hänvisar också flera gånger till läckageteorin (även om det ordet inte används) som beskrivits i 3.3.4 även om argumentet i 10.1 inte hänger ihop med det som faktiskt står i 3.3.4. Dessutom förs ENBART polismyndighetens argument fram. Titta tex överst på sid 460…

1 gillning