Sant, men ppc är en gren i spsf och enligt skjuthandboken avsnittet för föreningsintyg sidan 453 så står det rakt ut att, första vapnet tidigast efter
6 månader och grovt efter 12. Men första SKALL vara kaliber 22. Men om du är medlem i en förening som som kör ipsc så är det en annan sak. Dock ställs det högre krav på skyttar innan de får börja med ipsc. Alltså de måste vara aktiva en längre tid i det nationella skyttet. Ett vanligt krav i många föreningar. Men som sagt söker du föreningsintyg igenom Spsf så gäller 22a som första vapen.
Svenska dynamiska skytteföreningar är ett eget förbund vars medlemsklubbar får intyga licens, krävs ingen väntetid att gå med, dock har många klubbar som är med både i spsf och IPSC krav på .22 först enligt spsf rekommendationer
Menar du att det räcker att skjuta guld med 1 vapen även om man har flera stycken?
Det var alltså “Vondrotts” inlägg jag kommenterade, citat funkade inte i mobilen.
Yes, det räcker. Guld med A är 43poäng, B 45, C 46.
Det året man fyller 55 så gäller 1 poäng lägre för guld i alla vapengrupper.
Oh f-n…det där visste inte jag…alltid lär man sig något nytt !
Vissa vapen är ju inte speciellt lämpliga eller ens tillåtna för banskytte…
Det där med 55+ lät intressant eftersom jag tillhör den gruppen.
Det här med krav på en 22:a är sinnessjukt om skytten inte vill skjuta C. Men man kan lösa det genom att skaffa ett annat vapen först. Då är det rent tekniskt inte första licensen.
Om det är första pistolen så gäller det fortfarande samma regler. Det är inte polismyndigheten som sätter kravet, utan förbundet. (spsf)
ja, det är ju riktigt… första enhandsvapnet… jag hoppas att de tar bort den regeln… efter minst sex månader en klass C och/eller efter minst 12 månader även övriga klasser om det nu ska skilja…
Rent generellt så anser jag att Svenska Pistolskytte Förbundet är på tok för tröga/ovilliga att anpassa regelverket till vad medlemmarna & inte minst framtida medlemmar har & kan ha för behov/krav & vad som kan öka intresset samt även attraktionskraften till skyttet/tränandet/tävlandet.
Ett par saker som skulle behövas inom Nationellt…
¤ Öppna upp klasser…typ “Any Optic” inom Precision & Fält som möjliggör Rödpunkt/Holografiskt sikte.
¤ Nya skytteformer (Nationellt) behöver skapas…på ett eller annat sätt som är roliga & utmanande…varför inte ta tjuren vid hornen & skapa någon typ av Dynamiskt skytte med tillhörande påbyggnadsutbildning för skyttarna…lite konkurrens skadar aldrig & skulle bara få IPSC Sverige att behöva stå på tå för att förbättra det som kan förbättras under det egna paraplyet.
Detaljer i regelverket som det som tas upp i tråden angående kravet att första vapnet måste vara .22lr måste oxå ändras.
Om förutsättningarna fortsätter att vara stockkonservativa & lever kvar i det gamla… så tror jag att Nationellt skytte vad tiden lider bli en parantes av vad det är idag… & Dynamiskt är det som kommer att växa än mer & locka flest nya skyttar. Jag ser helst att både Nationellt & Dynamiskt är populära…men, då krävs det en villighet till förändring.
Om det nationella skyttet ska förändras, krävs det att medlemmarna via sina klubbar skickar in motioner om detta till pistolskytteförbundets årsmöte.
Hur många motioner är inskickade kring t ex. Gunpowders förslag?
Mike 0102, vapen som inte är tillåtna i de skytteförbunds grenar som en förening är anslutna till, ska inte föreningarna utfärda föreningsintyg på…
@JHB Jag får inte skjuta guldserier med min 7,5" revolver försedd med kikarsikte t.ex.
Sedan är det nog en och annan som skaffat sina openpangar som A-vapen.
Min snubby är visserligen godkänd för bana/precision, men någon guldserie har jag aldrig lyckats skjuta.
Att man inte får skjuta guldserier med kikarsikte och 7 1/2"-pipa står ju klart och tydligt i skjuthandboken då den revolvern inte är godkänd i nationella skyttet precision…
Det är väl en revolver som troligen är godkänd för magnum-fält (har inte reglerna i huvudet då jag inte skjuter den grenen). Bedriver föreningen den typen av skytte ska det inte vara några problem att utfärda föreningsintyg på en sådan om övriga krav i form av skjutskicklighet/föreningsaktivitet etc är uppfyllda.
En snub-revolver är godkänd för precision (om den inte har för kort pipa - har för mig att det är 2,5" minst), att det är svårt att skjuta bra precision med den är en annan femma…
Jo, det är klart att klubben kan/skall skriva intyg på en 7,5-tummare, men poängen är att jag inte FÅR skjuta guldserier med den.
Förstår inte problemet/frågan egentligen - du får givetvis inte skjuta precisions-guldserierna med ett vapen som inte är tillåtet i den grenen, lika lite som du får köra motorcykel i Tour de France…
Menar du att om du enbart skjuter magnumfältskytte och har vapen för det, måste ha ett “precisionsvapen” för att kunna skjuta guldserier?
Nu har jag inte kollat i skjuthandboken om det finns motsvarighet till “guldserier” i magnumfältskyttet då jag som sagt inte skjuter den grenen och vi inte heller har någon i vår förening som gör det.
Mvh
Johan B
Frågan var om man får skjuta guldserier med “fel” vapen när man skall förnya licensen.
Ja, naturligtvis eftersom man inte får skjuta guldserier med vissa vapen.
Är inte snabbserier att likställa med guldserier när det gäller fältskytte? (Ingen koll på just magnum-fält)
Du behöver enbart skjuta det som motsvarar ett förbunds fordringskrav, om det är brons, silver eller guldserier spelar ingen roll. Det spelar inte heller någon roll vilkets förbunds fordring du skjuter. Bara att du uppfyller något förbunds fordringskrav.
Sedan finns det inte nån skillnad på 22:a och “grovkaliber” enligt vapenlagen eller FAP. Det är enbart enhandsvapen. Och enligt lag och FAP är kravel medlemskap i förbund i sex månader, under de senaste sex månaderna minst två aktiviteter per månad i snitt.
-
Låt oss säga att du blir medlem den 1/1 och har en aktivitet då, och att aktivitet motsvarar en dag, de sista 12 dagarna har du aktivitet varje dag, Den 1/7 har du under de senaste sex månaderna i genomsnitt haft aktivitet två ggr per månad.
-
Du måste klarat något förbunds fordringsserier under de senaste två åren.
Du kan således få ett föreningsintyg som styrker din aktivitet, och söka på vilket enhandsvapen du vill som är godkänt i det förbund du tänkt använda den i.
Nu kan det förbundet ställa ytterligare krav, t ex som PSF att det första vapnet får enbart vara en 22:a efter sex månader, och att efter 12 månader “grov kaliber”, och grönt kort med mera.
Att sedan PSF tvingar in skyttar i 22-skytte är synd, men kanske ett måste för sportens överlevnad. Andra förbund ställer andra krav. Det är föreningarna som regleras genom sin anslutning till förbunden. Scenariot gäller för en förstagångssökare på enhandsvapen, en s.k. paragraf 5 på föreningsintyget, är det däremot ett ytterligare enhandsvapen behöver du istället en aktivitet i snitt per månad de senaste sex månaderna, samt minst två aktiviteter de senaste sex månaderna per varje redan innehavt enhandsvapen.
Så om du får din licens den 2/7 på ditt första enhandsvapen och hämtar vapnet, och åker till skjutbanan för dess första aktivitet, och sedan den 3/7 för dess andra aktivitet kan du få föreningsintyg enligt paragraf 6 för att söka på ditt andra enhandsvapen. Men som sagt, några av förbunden har lagt in försvårande omständigheter som inte styrks av lagen.
Gällande hur handläggaren måste tänka. Dels är det vapenlagen, och så är det paragraferna i FAP. Allt annat i FAP har inte laglig grund utan r bara tolkningar och allmänna råd, dvs inget som ska påverka. Handläggaren får bara besluta på det som har en paragraf.
Hävdas ett visst förbund, då kan det förbundet ha ett ytterligare regelverk, för att föreningen ska få skriva intyget.
JHB,
Föreningarna får intyga nästan vilka vapen de vill till sina medlemmar. De får INTE ange t.ex. SPSF för en pistol i kaliber .60 då SPSF inte har den kalibern i sitt reglemente. Ej heller om piplängden överstiger eller “understiger” piplängd för aktuell skyttegren. I dessa fall klassas det som en föreningsegen gren (som polisen gärna försöker förbjuda genom att försöka hävda att man får bara intyga till grenar inom anslutna förbund men det har de fått backa på i rätten) och då ska man inte fylla i något förbund.
Kryssa bara i rutan för “Skytteföreningen är ansluten till auktoriserat förbund (sammanslutning)”. Ingen ruta för förbund under “Markera endast det förbund vars tävlingsgren/skytteform vapnet avses användas” ska markeras.
SPSF påminner om detta: https://www.pistolskytteforbundet.se/nyheter/handlingsreglerna-foreningsintyg-ar-oforandrade/
Vi måste sköta allt med föreningsintyg korrekt för vi får inte ge myndigheterna några anledningar att dra in vår rättighet att utfärda föreningsintyg. Tänk om vi måste fråga polisen om vi kan få köpa en 9 mm Sig X-five för fält. Gissa svaret på den frågan…
Om klubbarna är minsta osäkra på hur man ska fylla i ett intyg för en föreningsegen gren så kontakta ert/era förbund så kommer ni att få hjälp.